Az ILLAT hatalma- a parfüm használatról

2014.03.20 09:51

"A szép parfüm átlátszó ruha a bőrön, azonnali élményt nyújt, és hosszan emlékezetes marad" - vallja Zólyomi Zsolt parfümőr

 

 

Amikor parfümöt választasz, akkor igazából érzelmet, élményt vásárolsz magadnak.  

Az illat a személyiség jellemrajza, segít kihangsúlyozni az egyéniségedet, ezért is fontos, hogy hozzád illő parfümöt válassz.

Ezzel kapcsolatosan egy-két tanács!

Manapság jellemzően itatóspapír-csíkokra permetezzük a parfümöt, így tesztelve az illatot. Ez a módszer azonban korántsem helyettesítheti a bőrön tett, valódi próbát. Lehetőleg nem azután, hogy fűszeres ételt fogyasztottál, megerőltető testmozgást végeztél, vagy rossz a közérzeted. Ez utóbbiak ugyanis jelentősen befolyásolják a parfümök érvényesülését. Sose dönts azonnal! Hagyj időt, hogy a parfüm kibontakozhasson a bőrödön. Rendszeres időközönként vegyél "szagmintát", félóránként, óránként. Így nyomon követheted, miként elevenednek meg a különböző illatjegyek, milyen szakaszokon megy keresztül a parfüm a bőrödön. A legjobb, ha pár milliliteres mintákra teszel szert, melyeket hosszabb távon tesztelhetsz, esetleg különböző körülmények között is. A mintát csukló belső felére helyezd, de a kézfej háta, vagy a felkar belső része is szóba jöhet. Lényeges, hogy a közkeletű, de alapvetően hibás gyakorlattal szemben ne dörzsöld el a bőrön a parfümöt (és a két csuklót se dörzsöld össze), mert így roncsolódnak az illatmolekulák, mintegy "összetörik" az illat. Arra is figyelj oda, hogy a permetezőfej és a bőr felülete között elég távolság maradjon, ha "tócsát" hagy a permet, túl közelre tartottad a fejet. 

A megfelelő parfümök választása és használata valódi művészet. Kifinomultságot, szépérzéket és tapasztalatot igényel, de roppant vonzó, érzéki és erős benyomást kelthetsz környezetedben, ha elsajátítod ennek tudományát. 

 

Nézzük tehát, mire érdemes odafigyelned a parfümök használatánál.

 

Az ún. személyes illatudvarodnak nagyjából egy karnyújtásnyira kell körüllengeni tested. Az ennél távolabb levőknek már nem szabadna semmit érezni, ugyanis az ennél erősebb illatfelhő igen zavarónak bizonyulhat, és mellesleg ízléstelenségre utal. Az illat a mi személyes üzenetünk azok számára, akik belépnek ebbe a személyes hatókőrbe. Az alkalmazott parfüm mennyiségénél tehát mindenképp ez legyen az irányadó.

 

A megfelelő erejű parfüm (EDT, EDP, stb. ) kiválasztása meghatározó, ugyanis ugyanaz az illatszer másként hat különböző embereken. Ennek oka a bőr különbözősége. Az eltérő táplálkozás, savegyensúly, bőrtípus (szárazabb vagy zsírosabb), bőrszín, a közérzeted és a külső környezeti hatások egyaránt befolyásolják az illatok hatását és tartósságát. Ezt te is észlelheted akkor, ha drasztikusan változnak étkezési szokásaid, új éghajlati viszonyok közé kerülsz, vagy ha a szokásosnál több stressz ér. Ekkor kedvenc parfümöd megszokott illata és tartóssága változhat.

 

A megfelelő mennyiségű és erősségű illatszer meghatározásánál ne hagyjuk figyelmen kívül azt a biológiai sajátosságot, hogy orrod gyakran azért nem képes egy idő elteltével észlelni a viselt illatot, mert olyannyira megszokta azt. Ezt szaglószervi kimerültségnek hívják. Ezért mindig puhatolózz ismerőseidnél, mielőtt még többet raknál magadra, lehet, hogy már elég erős az illatod.

 

Ha nagyobb arányú a testzsír szervezetedben, akkor az illat is tovább megmarad, és erősebbnek, harsányabbnak tűnik. A parfüm illata azonban hamarabb elillan, ha bőröd száraz, ha megerőltető testedzés mellett zsírszegény diétát tartasz, vagy ha hideg éghajlati körülmények közé kerülsz. Másfelől, ha bőröd sötétebb színű és zsírosabb, vagy ha meleg az idő, valószínűleg érdemes kevesebb illatszert használnod, vagy könnyedebb illatra váltani, különösen nappal és munka közben viselve. A harsányabb, érzékibb parfümöket tartsd meg az esti órákra, amikor már lehűlt az idő, vagy egy romantikus találkára mész.

 

Az évszakok ugyancsak számítnak. Sokan váltanak áthatóbb, nehezebb, fűszeres vagy érzékibb, keleties parfümökre, amikor beköszönt a hideg. A nyári melegben pedig kellemesebbek a könnyedebb, friss hatású virágos, citrusos vagy zöld illatok.